maanantai 2. tammikuuta 2012

Kirja-arvostelu

Loman tunnistaa siitä, että on aikaa lukea kirjoja tai ehkä oikeastaan siitä, että silmät pysyvät auki kirjan lukemisen aikana. Koska lumet odottavat itseään yhä vieläkin, kirjallisuus käsitteli hieman lumisempia seutuja, kuten Pohjois- ja Etelänapaa sekä Grönlantia.

Tämän joukon tuoreimman opuksen olen lukenut jo vuosi sitten. Aihe on mielenkiintoinen ja kuvat upeita. Teksti on keskinkertaista ja kirjoitusvirheitä silmiinpistävä määrä, vaikka sisäsivuilla oli erikseen mainittu oikolukijakin ihan nimen kera.Joululomalla lukaisin peräjälkeen nämä seuraavat:

Ensin luin tuon oikeanpuoleisen (vuodelta 1984), jonka sponsorilippu herätti meikäläisessä ennakkoluuloja. Kirja oli kuitenkin hyvä ja se hujahti melkein yhdellä istumalla. Hinta kierrätyskeskuksessa 6 euroa.

Vasemmanpuoleinen oli ylivoimaisesti tämän joukon paras paitsi sisällöltään, niin myös kirjoitustyyliltään. Kyseinen vaellus tehtiin vuonna 1965, jolloin valmistautuminen ja varusteet olivat todella eri luokkaa kuin 40 - 50 vuotta myöhemmin. Porukka ei ollut esimerkiksi ajanut kuunaan koiravaljakolla, mutta päättivät kuitenkin haalia pikku retkelleen neljä letkaa kiskomaan tavaroita. Grönlanninkoirasta koira löytyy lähinnä nimestä, joten tuon alkukantaisen eläinlauman käsittelyssä oli melkoisesti tekemistä, ja sekös nauratti lukijaa useaan otteeseen. Eroja nykymeininkiin löytyi myös ns. turhien varusteiden kylvämisessä matkan varrelle ja sakin muonituksesta (esim. maksalaatikkoa ja korppuvelliä tai ylipäänsä velliä joka käänteessä). Kannattaa ehdottomasti lukea! Hinta kierrätyskeskuksessa 1 euro, hyllyyn jäi vielä toinenkin kappale kolmen euron hinnalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti